Občinska knjižnica Jesenice

Išči po vsebini strani


Splošne informacije

Trg Toneta Čufarja 4
4270 Jesenice
Oddelek za odrasle 04 5834 200
Oddelek za otroke 04 5834 201
Faks 04 5834 210
Več podatkov ..

delovni čas

vsebina

dogodki

Virtualna knjižnica


Katalog

Računalniška baza podatkov je nadomestila listkovni katalog za bralce. Zajema podatke o vsem gradivu jeseniške matične knjižnice in izposojevališč. 

Uporabnikom knjižnice je preko kooperativnega bibliografskega informacijskega sistema Slovenije (COBISS http://www.cobiss.si) omogočeno tudi pregledovanje knjižničnega fonda vseh slovenskih knjižnic, vključenih v ta sistem.

5  Elektronske baze

V knjižnici vam nudimo dostop do različnih elektronskih baz. Večina je brez gesel ali uporabniških imen dostopna neposredno z računalnikov v knjižnici, do nekaterih pa lahko dostopate samo s pomočjo gesla; zanj prosite pri izposojevalnem pultu!

Baze so dostopne tudi z računalnikov v knjižnicah Kranjska Gora in Žirovnica!

Baze, dostopne z računalnikov knjižnice

8 http://www.uradni-list.si/main.cp2
Elektronska izdaja Uradnega lista RS je enakovredna tiskani. Naročnina vključuje še iskanje po posameznih straneh v PDF datoteki, polnem besedilu objav uredbenega dela, in po razglasnem delu (objave javnih naročil, objave gospodarskih družb, ipd).
Dostop do zbirke je mogoč s pomočjo knjižničarjev (geslo).
   
   
 3 http://www.tax-fin-lex.si/
Davčni, finančni in pravni informacijski sistem, ki vsebuje informacije s področja davkov, računovodstva in financ ter prava zakonodaje.


Do nekaterih baz, do katerih ste prej lahko dostopali le preko računalnikov v knjižnici (IUS-INFO, IUS-INFO Hrvaška, FinD-INFO, EBSCOhost, Angleške e-knjige zbirke EBSCO, Britannica Online, arhiv časnika Večer, SSKJ2), po novem lahko dostopate tudi izven knjižnice (od doma, iz službe...). Za dostop potrebujete člansko številko in geslo (isto, kot ga uporabljate za rezerviranje in naročanje oz. za podaljšanje roka izposoje gradiva).

Dostop do angleških e-knjig zbirke EBSCOHOST

7

Zbirka vsebuje več kot 27.000 e-knjig v angleškem jeziku, ki so vsebinsko prilagojene uporabnikom splošnih knjižnic s področij:

  • leposlovje za odrasle in otroke,
  • umetnost, arhitektura, biografije in spomini, računalništvo, poslovanje,
  • izobraževanje, zdravje, medicina, zgodovina, pravo, matematika,
  • filozofija, psihologija, učenje jezikov, socialne znanosti …


E-knjige je možno brati on-line brez prenosa ali pa si jih izposoditi in jih v tem času prebirati na svojih računalnikih in prenosnih napravah (bralnikih, tabličnih računalnikih, pametnih telefonih) tudi kadar niso priključene na internet.

Dostop do teh baz omogoča Osrednja knjižnica Kranj. VSTOP

Prosto dostopne elektronske baze

Do teh baz lahko dostopate s katerega koli računalnika, ki ima povezavo z internetom.

7 http://www.dlib.si/
Digitalna knjižnica Slovenije. Ponuja iskanje in prosti dostop do besedil ter slikovnih in zvočnih virov.
8 http://dikul.uni-lj.si
Portal digitalne knjižnica Univerze v Ljubljani, ki ga je konec leta 2007 vzpostavila Univerza v Ljubljani. Na voljo so vsi elektronski informacijski viri, katerih pravico uporabe ima ljubljanska univerza.
Novice in vprašanja v zvezi s portalom najdete na http://dikul.blogspot.com/
7 http://www.doaj.org/
Preko 1.400 kakovostnih znanstvenih in strokovnih časopisov z vseh znanstvenih področij in v različnih jezikih, v polnem besedilu.
8 http://www.kamra.si
Medregijski domoznanski portal. Kamra ponuja edinstven dostop do informacij, dokumentov, slik in drugega gradiva, ki ga hranijo slovenske splošne knjižnice, muzeji in druge lokalne kulturne ustanove. Portal so vzpostavile in ga vzdržujejo osrednje območne knjižnice, financira pa Ministrstvo za kulturo RS.
9 http://www.europeana.eu/portal/sl
Evropska digitalna knjižnica z zbirko digitaliziranega gradiva (slike, knjige, filmi) iz številnih evropskih muzejev, knjižnic, arhivov in multi medijskih zbirk.


E-knjige

Preko spleta lahko dostopate tudi do knjig, vendar le do tistih, ki so jim avtorske pravice že potekle, ali pa so jih avtorji ponudili sami. Predlagamo vam nekaj povezav:

http://lit.ijs.si/leposl.html
http://www.gutenberg.org
http://www.xmarks.com/site/www.omnibus.se/beseda/
http://computer-books.us/ Pon.    Tor.     Sre.     Čet.     Pet.    Sob.   Ned.
 
 
 
1 2
3
4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14 15 16
17
18
19 20 21 22 23
24
25
26 27 28 29 30
31

Dogodki za dan - ponedeljek, 2 november 2020

Angleške igralne urice

 

ponedeljek
od 16.30