https://plus.si.cobiss.net/opac7/bib/search
https://plus.si.cobiss.net/opac7/bib/search

E-viri

Na spletnem portalu BIBLOS si lahko izposodite številne e-knjige, ki jih lahko prebirate na e-bralnikih, pametnih telefonih, tablicah in računalnikih. Vse, kar potrebujete je številka članske izkaznice knjižnice in geslo za storitev Moja knjižnica (če ga še nimate, pokličite v knjižnico).

Primer: če je številka vaše članske izkaznice 0101234, bo vaše uporabniško ime na Biblosu: SIKJES0101234, geslo za Biblos pa enako tistemu, ki ga že uporabljate za storitev Moja knjižnica
Preprosta navodila za uporabo najdete tukaj: https://www.biblos.si/kako-deluje

Postopek izposoje zvočnih knjig je enostaven, pogoje je le urejeno članstvo v naši knjižnici ter naložena aplikacija na vašem mobilnem telefonu. Več informacij o avdio knjigah in ponudbo knjig si lahko ogledate na povezavi www.audibook.si.

Aplikacijo Audibook si prenesete:
– v trgovini Play (za Android telefone)
– v trgovini App Store (za Apple telefone).

Spremljajte trenutno izbiro avdio knjig naše knjižnice, ki jo bomo tudi ves čas dopolnjevali. Naenkrat imate lahko izposojenih do 5 knjig, trajanje posamezne izposoje pa je 14 dni. Navodila za izposojo si lahko ogledate v video vodiču:

Preko elektronskega vira PressReader brezplačno dostopate (tudi preko mobilne aplikacije) do številnih slovenskih in tujih časnikov in revij , ki jih lahko prebirate na vaših e-napravah.

Za vpis potrebujete številko članske izkaznice in geslo, ki ga sicer uporabljate za storitev Moja knjižnica.

Z urejenimi avtorskimi pravicami prosto dostopne marsikatere publikacije (revije in monografije) s področja slovenskega zgodovinopisja, raziskovalni podatki, arhivski in tiskani viri. Gradivo je primerno za raziskovalce, študente, učence in vse ljubitelje zgodovine. 

Spletna in tiskana izdaja.

Arhiv člankov

V Arhivu lahko iščete po treh časovnih sklopih:

 • Gorenjski glas (2006 – 2016) članke, ki so objavljeni tudi v spletnem časopisu;
 • Arhiv virtualnih časopisov (2008 – 2016) časopis Gorenjski glas in priloge v obliki PDF;
 • Gorenjski glas (1948 – 2008) časopisi od leta 1948 naprej v obliki PDF.

Zbirka Library Press Display prinaša tekoče izdaje več kot 3.000 nacionalnih, regionalnih in lokalnih časnikov in revij iz Evrope, Azije, Avstralije, Afrike, Latinske in Severne Amerike. Skupaj več kot 100 držav in več kot 60 jezikov. Med njimi so na voljo naslovi številnih resnih časnikov kot:

 • Dnevnik, Nedeljski dnevnik (Slovenija),
 • The Guardian, The Daily Telegraph, The Independent (Velika Britanija),
 • Corriere della Sera, Il Sole 24 ore (Italija),
 • Le Figaro, Le Monde (Francija),
 • Die Presse, Der Standard, Kleine Zeitung Karnten (Avstrija),
 • The Washington Post, USA Today (ZDA),
 • Večernji list (Hrvaška) in številni drugi.
 • Na voljo je tudi veliko število popularnih revij (magazinov) kot npr.
 • Newsweek, iPad&iPhone user Mac Format, Procycling, Top Gear,
 • Science Illustrated, Auto Bild itn.

Časnike in revije lahko prebirate na osebnih računalnikih, kjer lahko vsebino prilagajate po novicah iz naslovnih strani dnevnikov, zadnjih novicah, gospodarskih novicah, športnih novicah, novicah iz sveta zabave itn. Na voljo je pregled po naj bolj branih časnikih, avtorjih in blogerjih. Možen je pregled časnikov po državah, jezikih in abecedi naslovov. Vmesnik omogoča tudi osnovno in napredno iskanje.

Posebno bralno izkušnjo pa prinaša aplikacija PressReader, ki omogoča branje na tabličnih računalnikih in pametnih telefonih z operacijskimi sistemi iOS, Android, Windows

Na voljo je tudi 60 dnevni arhiv vseh časnikov in revij.
Dopolnjevanje: Dnevno
Založnik: NewspaperDirect, Inc.

Modul Moja eUprava vam na enem mestu omogoča vpogled v vaše podatke, vloge, premoženje in sodelovanje z državo. Za uporabo potrebujete kvalificirano digitalno potrdilo.

Portal Fran združuje slovarje, slovenistične jezikovne vire in portale, ki so nastali ali še nastajajo na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, ter slovarje, ki so v okviru dela na tem inštitutu dobili digitalno obliko. Omogoča tudi iskanje po drugih izbranih slovenskih jezikovnih korpusih. Namen portala je omogočiti dostop do slovarskih informacij čim širšemu krogu uporabnikov, zato omogoča tako povsem preproste kakor tudi zelo kompleksne poizvedbe.

SSKJ – Slovar slovenskega knjižnega jezika
SNB – Slovar novejšega besedja slovenskega jezika
SSSJ – Sprotni slovar slovenskega jezika
Slovenski pravopis
SPT – Slovar pravopisnih težav

Dostop do polnih člankov je mogoč z geslom. Pomoč poiščite pri informatorju v knjižnici.

Omogočen je dostop do celotnega arhiva tiskane izdaje Dela in njegovih prilog, pregledovanje posameznih člankov in listanje po elektronski različici tiskane izdaje.

Popoln spletni arhiv od leta 2001.
Arhiv tiskanih izdaj časnika Delo od leta 2003.
Zadnja številka je na voljo po 13. uri.

Zbirka polnih besedil člankov EBSCOhost

Ob vstopu v zbirko z lokacij izven knjižnice v spustnem meniju izberite Kranj in vpišite člansko številko in geslo storitve Moja knjižnica.

Uporabniki knjižnic preko računalnikov dostopajo do 5.000 naslovov časopisov v polnem tekstu s področja poslovnih ved, humanistike, družboslovja, kot tudi do polnih besedil popularnih revij in najpomembnejših tujih časnikov. Servis prinaša dnevno sveže poslovne informacije iz celega sveta ter poleg obsežne zbirke medicinskih znanstvenih člankov tudi zdravstveno – referenčne informacije, ki so namenjene najširši javnosti.

Dostopne so naslednje podatkovne zbirke s polnimi besedili: Business Source Premier, MasterFILE Premier, Newspaper Source, Regional Business News, Health Source: Nursing/Academic Edition, MEDLINE, ERIC ( Education Resource Information Center), Health Source: Consumer Edition, Library, Information Science & Technology Abstracts (LISTA), GreenFILE

Projekt EIFL Direct (Electronic Information for Libraries Direct), Informacijski konzorcij za knjižnice, je skupen projekt ustanov Zavoda za Odprto družbo http://www.opensocietyfoundations.org/, EBSCO Publishing http://www.ebscohost.com/ in knjižnic 39 držav.

Zavod za odprto družbo (Open Society Institute) je mrežna fundacija, ki jo je osnoval George Soros, založba EBSCO pa je ena največjih dobaviteljic časopisov na svetu.

Dostop omogoča Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport zato je brezplačen za člane Mestne knjižnice Kranj z vseh osebnih računalnikov v knjižnici.

Baza slovenskih filmov (BSF) vam omogoča knjižnično izposojo in ogled filmov na spletu. Na voljo je bogat nabor slovenskih filmskih klasik, animiranih filmov ter dokumentarnih in kratkih filmov, na svoj račun pa boste prišli tudi vsi, ki vas navdušuje alternativna in eksperimentalna produkcija.
Storitev v celoti uporabljate in urejate na spletni strani BSF, kjer najdete tudi podrobna navodila za izposojo filmov: knjiznice.bsf.si.