https://plus.si.cobiss.net/opac7/bib/search
https://plus.si.cobiss.net/opac7/bib/search

Izposoja, naročila, podaljšave, rezervacije gradiva

Izposoja gradiva

V knjižnici si lahko gradivo izposodite ob predložitvi članske izkaznice. Po izposoji prejmete tiskan izpis izposojenega knjižničnega gradiva z datumi vračila. Rok izposoje lahko kadarkoli preverite tudi preko 24-urnega spletnega servisa COBISS+ Moja knjižnica. Za vstop v servis potrebujete številko članske izkaznice in geslo, ki ga pridobite ob vpisu v knjižnico.

V izbranih e-virih si lahko na daljavo izposodite tudi e-knjige, prebirate e-revije ali iščete informacije v enciklopedijah in drugih specializiranih bazah podatkov.

Podaljševanje izposojenega gradiva

S pravočasnim vračilom ali podaljšavo izposojenega knjižničnega gradiva se izognete plačilu stroškov zamudnine.  Podaljševanje je možno:

Medknjižnična izposoja

Kot član knjižnice lahko po medknjižnični izposoji naročite tudi gradivo, ki ni na voljo v naši knjižnici. Gradivo, naročeno iz splošnih knjižnic gorenjskega območja, lahko pridobite brezplačno. V okviru te storitve lahko v knjižnici naročate gradivo, ki se uporablja v študijske, raziskovalne in kulturno-izobraževalne namene ter za spodbujanje bralne pismenosti.

Za ostalo gradivo, naročeno iz drugih slovenskih ali tujih knjižnic, je potrebno poravnati stroške medknjižnične izposoje po ceniku knjižnice.

Pri uporabi medknjižnično izposojenega gradiva je potrebno upoštevati pravila (način uporabe in rok izposoje) knjižnice, ki je gradivo posodila. 

Gradivo lahko naročite:

– osebno ob izposojevalnem pultu na oddelku za odrasle; izpolniti morate obrazec za naročilo gradiva;

– po telefonu na številko 04/5834 200; pripravljene imejte svoje podatke ter bibliografske podatke o gradivu, ki ga želite naročiti (avtor, naslov, leto izida);

– po elektronski pošti na naslov info@knjiznica-jesenice.si ; napišite svoje ime in priimek, številko svoje članske izkaznice ter bibliografske podatke o gradivu, ki ga želite naročiti (avtor, naslov, leto izida).

Ne glede na način, ki ga izberete, je priporočljivo, da nam pustite svojo telefonsko številko oziroma elektronski naslov, da vas bomo lahko obvestili, ko bo gradivo prispelo.

Pomembno: naročanje gradiva neposredno iz kataloga COBISS/OPAC v naši knjižnici ni mogoče!

Dobavni rok je od 2 do 5 dni.

Izposojevalni rok določi knjižnica, ki gradivo posoja. Lahko zaprosite tudi za podaljšanje roka, vendar morate to storiti vsaj en dan pred iztekom roka. Zamudnina za gradivo, pridobljeno preko medknjižnične izposoje, je višja kot za gradivo iz naše knjižnice!

Gradivo prevzamete in vrnete na oddelku za odrasle v jeseniški knjižnici.

Ob naročanju oziroma ob prevzemu gradiva se obvežete:

-da boste gradivo uporabljali izključno v študijske namene in v skladu s predpisi o avtorskem pravu;
-da gradiva ne boste posojali drugim osebam;
-da gradiva ne boste poškodovali ali izgubili;
-da boste gradivo vrnili v predpisanem roku;
-da boste poravnali stroške medknjižnične izposoje in morebitne stroške, ki bi nastali zaradi poškodbe ali izgube gradiva (slednje določi knjižnica, ki gradivo posoja).